SU ARITMA
İçme ve kullanma suyu değerlerine ulaşabilmek için bir veya birden fazla arıtma çeşitlerinden oluşan uygulamalar yapılmaktadır.

• Filtrasyon
• Su Yumuşatma
• Dezenfeksiyon
• Demineralizasyon
• Dealkalizasyon
• Demir – Mangan Giderme
• Membran Teknolojisi

Filtrasyon
Suda asılı bulunan küçük tanecikleri sudan uzaklaştırmak bulanıklığı gidermek, organik maddelerin okside olmasını sağlamak ve nispeten mikroorganizmaları sudan uzaklaştırmaktır.

Filtrasyon Mekanizması
Süzme, Çökeltme, Adsorpsiyon, Kimyasal reaksiyon, Biyolojik faaliyet

Multi-Media Filtrasyon Ünitesi: Sudaki tortu, bulanıklık, askıda katı madde ve kısmende demir-mangan giderimi için kullanılmaktadır.

Aktif Karbon Filtre: Sudaki mineral ve tuzları muhafaza ederek suda renk, tad, kokuya neden olabilecek organik maddelerin, klor bileşiklerin ve ağır metallerin giderilmesi amacıyla kullanılan ünitelerdir.

Uygulama Alanları
•Proses suyu filtrasyonu
•Soğutma suyu filtrasyonu
•Kuyu suyu filtrasyonu
•Göl, dere ve deniz suyu filtrasyonu
•Kartuşlu filtreler öncesi ön filtrasyon
•Fıskiye ve Nozul koruma filtrasyonu
•Yumuşatma ve Reverse Osmosis öncesi filtrasyon
•Atıksu filtrasyonu
•Zirai uygulamalarda mikrosulama sistemlerinin korunması

Yumuşatma
Sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları sertliğe neden olmaktadır.Demir, mangan, çinko, kurşun gibi iki değerlikli metal iyonları da suya sertlik verirler.Ancak bunlar suda önemli miktarlarda bulunmazlar.Su yumuşatma üniteleri suda sertliğe neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının katyonik reçine yatağından geçirilerek sodyum iyonlarla yer değiştirme esasına dayanır. Kapasitesi dolan sodyum bazlı katyonik reçineler zaman, debi ve çıkış suyu sertlik değerlerine bağlı olarak tuzlu su ile rejenere edilir. Kalsiyum ve magnezyum iyonları reçineden çözündüğünde işlem tamamlanır ve reçine tekrar sodyum iyonları ile yüklenir. Çözülmüş kalsiyum ve magnezyum iyonları ters yıkama ile dışarı atılır ve reçine bir sonraki yıkama işlemine hazır hale gelir.

Sertlik giderme yöntemleri;
• Kireç soda yöntemi
• Sodyum hidroksit ile uygulama
• Sodyum fosfat ile yumuşatma
• İyon değiştirme ile sertlik giderme

Dezenfeksiyon
Suda bulunan sağlığa zararlı mikro organizmaların giderilmesi işlemidir. Sterilizasyon, dezenfeksiyondan daha ileri kademe olup, sudaki bütün canlıların öldürülmesi işlemidir.

Suların dezenfeksiyonu;
• Ultraviyole ışınlarıyla dezenfeksiyon
• Bakır ve gümüş gibi metal iyonlarıyla
• Halojenler ( Klor, brom, iyot ), ozon, potasyum permanganat gibi oksidantlar ile dezenfeksiyon.

UV Dezenfeksiyon Üniteleri
Ultraviyole ile dezenfeksiyonda anot ve katot uçlarına uygulanan bir gerilim ile meydana gelen ateşleme sonucunda, tüp içerisinde buharlaşan civanın iyonize olup, ultraviyole ışını oluşması esasına dayanır. UV ışınlarıyla, kimyasal madde kullanılmadan, 254 nm’lik dalga boyundaki ışınlar ile su içerisinde bulunabilecek ( bakteri, mantar, viris vb ) mikroorganizmaların DNA yapıları etkisiz hale getirilir ve mikrobiyolojik açıdan sağlıklı ve arıtılmış su elde edilir.

Kimyasal Dozaj Üniteleri
Dezenfeksiyon, oksidant amaçlı, kapalı devre çalışan sistemlerde kışırı önleyici ve PH dengelemesi için multi-media, reverse osmosis, demineralizasyon sistemlerinin öncesi ve sonrası kullanılır.

Ozonlama Üniteleri
Koku, renk, nitrit amonyak, demir- mangan, ve pestisit giderimi amaçıyla oksidasyon gücü yüksek ve doğal bir dezanfekten olduğundan dolayı kullanılır. Ozon dozajına bağlı olarak yarılama ömrünü kısa sürede tamamlar ve kalıntı bırakmadan özü oksijene dönüşerek kokusu ve tadıyla birlikte kayıp olur.

Demineralizasyon
Su içinde bulunan tüm iyonların giderilmesi işlemidir. Su içinde ( + ) değerlikli iyonlar katyon değiştirici tankı ile ( - ) değerlikli iyonlar ise anyon değiştirici tankı ile tutulur. Katyon ve anyon değiştiricilerden iyon değiştirme reçineleri kullanılır. Deiyonizasyon sisteminde çok yüksek kalitede su sağlanır.

Dealkalizasyon
Alkalinite ve sertlik giderimi amacıyla kullanılmaktadır.Dealkalizasyon üniteleri, zayıf asidik katyonik reçine, degazör, nötralizasyon ve yumuşatma ünitelerinden oluşur. Bu ünitelerle, sudaki +2 ve +1 değerlikli katyonlar alınır.

Demir ve Mangan Giderimi
İçme ve kullanma sularındaki demir ve manganezin giderilmesi, esas itibariyle çözünebilen şekillerinin muhtelif usullerle oksitlenerek çözünemeyen şekillere dönüştürülmesi ve çöktürülmesiyle uzaklaştırılmasıdır.

Ters Osmoz
Ters osmoz, yarı geçirgen membran kullanılarak sudan çözünmüş maddelerin arıtılmasıdır. Özellikle klasik arıtım sistemlerinin yetersiz kaldığı sularda ( deniz suyu, iletkenliği yüksek kuyu sularında ), suyun içindeki minerallerin % 90.8 oranında giderimini sağlar. Su teknolojisindeki gelişmelerle ters osmoz sistemleri evsel ve endüstriyel uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Ters osmoz çapraz akış filtrasyon prensibine göre çalışır. Bu sistemde yüksek basınç uygulanan su, membranlara doğru itilir. Membranlara doğru itilen ham suyun bir kısmı yüksek basıncın etkisiyle yarı geçirgen membranın karşı tarafında kalan konsantre su membran yüzeyini süpürerek drenaja atılır.

RO membranları üzerindeki yarı geçirgen gözenekler, saf suyun molekül çapından daha büyük, sudaki çözünmüş maddelerin çapından daha küçük olduğundan su içerisindeki çözünmüş maddelerin, organik maddelerin ve inorganik maddelerin % 90-99 oranında giderilmesini sağlarlar.

Reverse Osmosis sistemlerinin yarı geçirgen membranları, yüksek basınç altında içerisinden sadece saf suyun geçmesine izin verirken, çözünmüş tuzlar, bakteriler, organik ve inorganik maddeler ile ağır metalleri % 99.5'den fazla verimle sudan ayırırlar. Bu ayrım hassasiyeti moleküler bazda olup, suyun klasik filtrelenmesi ile yok edilemeyen eriyik haldeki maddeler dahil, tüm yabancı maddeleri yüksek oranlarda sudan ayırarak drenaja gönderir.

Kullanılan teknolojiler arasında bulanık ve hümiksuların berraklaştırılması için pıhtılaştırma-yumaklaştırma-basit veya lamelli çökeltme, basınçlı veya yerçekimli hızlı kum filtrasyonu, yavaş kum filtrasyonu; özellikle yeraltı sularında demir ve mangan giderimi için oksidasyon/filtrasyon, zeolit filtrasyonu, sert suların arıtımı için iyon değiştirme, kireç/soda yöntemleri; tuzluluk giderimi için iyon değiştirme ve ters ozmoz; organik maddelerin giderimi için biyolojik arıtma, dezenfeksiyon için de aktif karbon adsorpsiyonu, klorlama, ozonlama ve ultraviyole yöntemleri bulunmaktadır.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/suteknol/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615